Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Pénzt vagy életet? – Mi lesz veled pedagógustársadalom?

2020.11.10. @ 20:00 - 21:30

Több tucat kétségbeesett levél érkezik naponta a PDSZ felhívására, amelyben pedagógusok számolnak be arról, intézményük miként kezeli a járványhelyzetet. A tájékoztatás jelentőségét a hiányzó protokoll, az adatszolgáltatási és tájékoztatási kötelezettségek (elmulasztása) tiltása adja: nem lehet tudni a Covid19 miatt munkából kieső tanárok számáról, állapotáról, az intézményvezető elhallgatásra, titoktartásra kötelező utasításáról, viszont annál több hír kering.

Hiába készített el a PDSZ még tanév elején egy hét pontos követelés-listát, amellyel csökkenthetőek lettek volna a kockázatok, ajánlásaik süket fülekre találtak, a magyar iskolákat, óvodákat a káosz uralja.

A november 4-én életbe lépett rendkívüli jogrend kihirdetésekor egyetlen szó sem esett a közoktatásra vonatkozó intézkedési tervről, a rohamosan növekvő esetszámok idejében az iskolák teljes mértékben magukra lettek hagyva.

– Mit tehet egy felelős iskolavezető annak érdekében, hogy megbízásához méltón védje az iskolája diákjait, dolgozóit és valamennyiük családjának egészségét a jelen fokozódó járványhelyzetében;

– Mitől félhetnek azok a pedagógusok, akik még mindig nem mernek felvállalni önálló döntéseket egészségük érdekében;

– Vajon a pedagógustársadalom milyen arányban ismeri a Munka törvénykönyvének 54. paragrafusát, miszerint:
— “A munkavállaló köteles megtagadni az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása más személy egészségét vagy a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.”,
— „A munkavállaló megtagadhatja az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik, vagy a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.”;

– Reális-e, kirúgástól félni egy elöregedő pályán, ahol amúgy is óriási munkaerőhiány van;

– Melyek azok az azonnali intézkedések, amelyek a hazai oktatásban szükségesek lennének ahhoz, hogy minél kevesebb áldozattal legyünk túl ezen a nehéz időszakon?

Egyebek mellett ezekről beszélgetünk Nagy Erzsébettel PDSZ képviseletében és Dr. Falus Ferenccel, korábbi országos tiszti főorvossal.

A beszélgetést zoom-on tartjuk és facebook liven is közvetítjük.
A linket az esemény előtt osztjuk meg.

Szeretettel várunk!

Részletek

Dátum:
2020.11.10.
Időpont:
20:00 - 21:30
Esemény kategória:

Helyszín

Körúti Szalon
Erzsébet krt. 54.
Budapest, Magyarország
+ Google Térkép