Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Oktatás, mint kiemelt beruházás?

2022.05.08. @ 08:00 17:00

Őriznek vajon a falak emlékeket és lehet-e hatással az újonnan beköltözőkre egy épület története? – ez az okkult kérdés ugrott be először, amikor megjelent, hogy az OPNI – azaz az 1868 december 6-án megnyitott, akkori nevén Budai Magyar Királyi Országos Tébolyda – egykori épületében elitiskola nyílik.

A Magyar Közlönyben április 19-én rögzítettek szerint a beruházás kiemelt. Vagyis bármiféle hatósági engedélyeztetési eljárás nélkül úgy alakítják, ahogyan akarják. A 41 hektáros területen álló 39 ezer négyzetméteres épületnek hosszú távon oktatási célokat kell szolgálnia, amelynek fenntartására a Közép-európai Oktatási Alapítványt is létre kell hozni.

Az egyetemi alapítványosítási modellváltás a Budapesti Corvinus Egyetemen kezdődött 2019. nyarán, majd úgy felgyorsult, hogy mára a legnagyobb hazai egyetemek közül csak kettő, az ELTE és a BME maradt állami fenntartásban. Az persze kérdés, ez meddig marad így, ahogyan az is kérdés, hogy az egyetemi modellváltás mintájára elkezdődik-e a középiskolák alapítványosításának folyamata is.

Az OPNI helyére tervezett nemzetközi középiskola a tervek szerint 2023-ban nyithat meg, amelyre nem vonatkozik a nemzeti köznevelési törvény. Az iskola tandíjas lesz, mértékét a fenntartó alapítvány kuratóriuma állapítja meg dollárban vagy euróban, de a kevésbé tehetős diákok tandíjmentességet kaphatnak ösztöndíjprogramon keresztül. Az iskolába az egész régióból, elsősorban a visegrádi országokból várnak majd 14–18 éves diákokat. Az alapnyelve az angol lesz, de minden diák a saját nyelvén is tanulhat.

Az OPNI egykori épületének a kiemelt beruházás törvény keretében történő elitiskolává alakítása többszörösen összetett téma, ezért a meghívott előadók is hárman lesznek:

Dr. Keresztes Zoltán pszichiáterrel, az OPNI egykori orvosával az intézmény történetéről, az épületben zajló munkáról, az ott kezelt betegekről beszélgetünk.

Bodnár Zsuzsával, a kiemelt beruházások törvény szakértőjével, az Átlátszó újságírójával a kiemelt beruházások sajátos törvényen kívüliségéről beszélgetünk, amelynek kezdete egy 2006-os, a Gyurcsány-kormány nevéhez köthető törvénymódosítás, kiteljesedése 2010-től a többszörös fellazító törvénymódosításokon keresztül az Orbán-kormány vívmánya. Mára több mint 3000 van belőlük, amiket a K-Monitor térképre is tett Zsuzsa együttműködésével.

Az egyetemi modellváltásról Nagy Erzsébettel, a PDSZ ügyvivőjével beszélgetünk, kiemelt hangsúllyal arra, hogy láthatók, érzékelhetők-e arra utaló jelek, hogy a közoktatásban folytatódhat a felsőoktatásban lassan beteljesített alapítványi kiszervezés és ha igen, milyen hosszú távú érdekeket szolgálhat.

Az esemény ingyenes, de személyenként 1000 forintos támogatásnak örülünk.