Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Cancel Culture Magyarországon – F. Tóth Benedekkel

2020.09.24. @ 19:00 - 21:00

A Cancel Culture témájánál maradva ezúttal a hazai online térben megjelenő netes lincseléseket vizsgáljuk meg F. Tóth Benedekkel.

A Cancel Culture – vagyis az elnémítás kultúrája, akár nyilvános megszégyenítés, vagy ahogyan a 444 egy júliusi cikkében fogalmaz: “Magyarországon egy átlagos hétköznap” – olyan összetett jelenség, amely teljesen áthatja mindennapjainkat.

Közösségi médiahasználatunkban egy évtized alatt mintha a “trendiség” fokmérőjévé vált volna a minél cinikusabb, alázóbb, személyeskedőbb, a másikat emberi méltóságában megsemmisítő kommunikáció alkalmazása.

A közösségi működés csoportdinamikájára alapozó, érdemi vitákat nélkülöző, érzelmekre ható módszertant eleinte csak a politikai kampányépítés egyik bevett, káros gyakorlataként észleltük, mára leigázta a közbeszédet is: már nem csak az egymással szembenálló politikai szekértáborok hívei és véleményvezérei között, de az azonos értékrend szerint élők, ám egy-egy ideológiai kérdésben az elvárttól ellentétes véleményt megfogalmazók között is burjánzik az arrogancia, az egymást űberelő, büntető, kártékony rivalizálás.

A jelenségről – ami világszerte megmutatkozik – Nick Cave egy augusztusi levelében így fogalmazott: “A politikai korrektség a legszomorúbb vallás”. Az ausztrál zenész szerint a könyörületesség olyan érték, amelynek minden toleráns társadalomban középpontban kell állnia. Enélkül a társadalom rugalmatlanná, félelmetessé, bosszúállóvá és humortalanná válik.

Magyarországon az utóbbi hetek, hónapok bőven szolgáltattak tartalmat az indulatok ilyen formában való levezetéséhez. A legnagyobb haragot, megosztottságot eredményező ügy mégis az Index-botrány lett.

A szalonbeszélgetések következő eseményén F. Tóth Benedekkel beszélgetünk arról, hogy ismerve a hazai közösségi médiában felgyülemlő hatalmas felindultságot

– miért vállalta az Index kulturális rovatvezetői posztját október 1-től;
– hogyan értékelte azokat a helyzeteket és miként hatott döntésére, amikor egy-egy új újságíró bejelentését követően az illető az online tér valóságos célkeresztjébe került;
– mire számít, sérül-e kapcsolatrendszere a döntése miatt;
– mekkora felelőssége van a sajtónak egy-egy ilyen ügy kezelésében, miként fokozhat / oldhat társadalmi feszültségeket;
– mit gondol az újságírói függetlenségről és számára mit jelent;

Egyebek mellett ezekről beszélgetünk az est folyamán és mindarról, amit kérdeztek, ha eljöttök.

Ha jönnél, kérlek írj egy e-mailt a korutiszalon@gmail.com e-mail címre.

Szeretettel várunk!

A 444 cikkét a cancel culture-ról itt találod:

https://444.hu/2020/07/28/nyugaton-ugy-hivjak-cancel-culture-magyarorszagon-meg-ugy-atlagos-hetkoznap

A 24.hu cikkét a politikai kampányépítés módszertanáról itt találod:

https://24.hu/belfold/2019/01/14/soros-gyorgy-fidesz-kampany-arthur-finkelstein-george-birnbaum/

Nick Cave levelét itt olvashatod:
https://www.theredhandfiles.com/what-is-mercy-for-you/

Részletek

Dátum:
2020.09.24.
Időpont:
19:00 - 21:00
Esemény kategória:

Helyszín

Körúti Szalon
Erzsébet krt. 54.
Budapest, Magyarország
+ Google Térkép