Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

A pillanat örökkévalósága – Beszélgetés Papp Richárddal

2020.10.21. @ 19:00 - 21:00

Ismét elkezdődnek az ELTE TáTK előadásai a szalonban!

Előadó: Papp Richárd kulturális antropológus, habilitált egyetemi docens, ELTE TÁTK Kulturális Antropológia Tanszék

A természetfölöttiről, a szakralitásról, a kultúrák mindegyike (ha különböző módon, akár egy kultúrán belül is eltérően) rendelkezik tapasztalatokkal. A mítoszok elmondják és megmagyarázzák mi és miért létezik úgy a világban és velünk, ahogy azt tapasztaljuk. A vallási kommunikáció azonban nem szűnik meg a mítoszok elbeszélésével, hanem része a kultúrák mindennapi életének, kulturális gyakorlatának.

A mítoszok ugyanakkor nem csupán a társadalmak vallási életében jelennek meg. A mítoszok megfogalmazhatják, kifejezhetik egy etnikai csoport, nemzet, generáció, szubkultúra ethoszát és (ezzel együtt) olyan globális mintákat is, mint többek között a „ tökéletes szépség”, az „örök szerelem”, a „gazdag élet”, az „önmegvalósítás” vagy a „boldogság” (és ezek elérhetőségének) narratívái. Gondoljunk például a tömegfilmekre, népszerű sorozatokra, internetes tartalmakra, politikai és gazdasági ideológiákra, hirdetésekre vagy akár a pop-tudományos írásokra és populáris irodalmi művekre.

A modernitás megértéséhez is szükség van tehát a mítoszok megismerésére. Az est során körül járt és értelmezett mitikus narratívák tehát a kortárs globális narratívák és társadalmi-kulturális jelentések értelmező megértéséhez kívánnak hozzájárulni számos megközelítés és példa segítségével.

Részletek

Dátum:
2020.10.21.
Időpont:
19:00 - 21:00
Esemény kategória:

Helyszín

Körúti Szalon
Erzsébet krt. 54.
Budapest, Magyarország
+ Google Térkép